Gazelle Referentie Case

Gazelle Referentie Case

“3D-printen in eigen beheer is een enorme versneller van het innovatieproces”

– Gazelle
Een fiets voor de consumentenmarkt die in het geheel door een 3D-printer is gemaakt? Dat ziet Marten Kraaijvanger van Gazelle op korte termijn nog niet gebeuren. Maar dat 3D-printen het innovatieproces enorm versnelt en productieprocessen aanzienlijk verkort; daar is de product architect van Gazelle duidelijk in. “Van tekentafel tot productie duurt al snel 12 maanden. 3D-printen biedt de potentie om dit aanzienlijk in te korten. Dat heeft écht impact.”

Doorlooptijden aanzienlijk ingekort

Gazelle werkt al zo’n 5 jaar met 3D-printers. Tot voor kort met de SLS-techniek waarbij alles werd geprint door 3D printbedrijven. “De leverancier maakte voor ons een voorbeeld van een onderdeel. De doorlooptijd daarvan was al snel 5 werkdagen. We konden dan niks doen en waren aan het wachten tot het onderdeel binnen was”, zegt Kraaijvanger. Om die doorlooptijden in te korten, ging Kraaijvanger op zoek naar andere mogelijkheden. Tijdens RapidPro, een vakbeurs voor 3D-printing, sprak Kraaijvanger met meerdere leveranciers. Uiteindelijk koos hij voor NextStep3D. “Ik heb meerdere gesprekken gehad, de kennis en service mogelijkheden wat NextStep3D levert, sprak mij zeer aan.”

Sinds enkele maanden print Gazelle onderdelen van de fiets in eigen beheer, NextStep3D leverde eind juni de printer. Een enorme vooruitgang volgens Kraaijvanger. “Na werktijd wordt de printer aangezet en de volgende ochtend kunnen we met het onderdeel uit de printer aan de slag. De geprinte onderdelen zijn van goede kwaliteit, het biedt ons enorme mogelijkheden. Alleen al het feit dat we niet meer hoeven te wachten is een grote vooruitgang.”

Verbeterde communicatie en sneller innoveren

De prototypes hebben intern een bijkomend doel. Het blijken goede communicatie-middelen te zijn. Waar er voorheen nog wel eens discussie was over bijvoorbeeld een onderdeel, ligt het nu tastbaar op tafel en kan iedereen het aanraken en bekijken. Kraaijvanger: “Door deze techniek is het losgekomen van de tekeningen. Iedereen ziet en snapt het daardoor beter. Ook dat is een groot voordeel van de samples.”

De volgende stap is wat Kraaijvanger betreft het printen van onderdelen in aluminium of staal. “Ik weet dat dat kan, zij het nog in vrij kleine volumes. Een complete fiets printen voor op de markt is binnenkort nog niet mogelijk. Maar met deze techniek kunnen we al zo veel sneller innoveren!”

nextstep3d-ref_case-gazelle-1

Over Gazelle

Ruim een eeuw lang vormt het Gelderse Dieren de thuisbasis van het Hollands merk Gazelle, dat in 1992 het predicaat Koninklijke verwierf. In de Gelderse plaats maken circa 450 medewerkers 300.000 fietsen per jaar.

De Nederlandse fietsenproducent Koninklijke Gazelle heeft zijn bestaande fabriek in Dieren recent uitgebreid en gerenoveerd. Met de renovatie en uitbreiding is een bedrag van €10 mln gemoeid. Koninklijke Gazelle is marktleider in Nederland.

Gazelle is een bedrijf waar ambacht, traditie én innovatie samenkomen. ‘Als oer-Hollands fietsmerk gaat Koninklijke Gazelle met haar tijd mee, qua producten, maar ook qua fabriek. De ambachtelijke fiets staat geen moment stil en daar past een hypermoderne fabriek bij.’ De investering in de fabriek past volgens het bedrijf ook in het streven om in Nederland een sterke maakindustrie in stand te houden.

Koninklijke Gazelle is onderdeel van Pon Holdings, importeur van onder meer de merken Volkswagen, Audi en Porsche én sterk expanderend in de fietsensector. Het familieconcern uit Almere is actief in onder meer automotive (import, onderdelen, banden, financiële dienstverlening) en levert machines en apparatuur voor industriële sectoren als de bouw, scheepvaart, transport en logistiek.

PDF
REFERENCE CASE
nextstep3d-ref_case-gazelle-logo