PF Concept Referentie Case

PF Concept Referentie Case

“Door een eigen 3D-printer is het ontwerpproces veel eenvoudiger geworden”

– PF Concept

PF Concept is de Europese marktleider voor promotionele producten en geschenken. Het bedrijf is vertegenwoordigd in meer dan 90 landen en heeft ruim negenduizend producten in het assortiment, waarvan er al heel wat werden bekroond met prestigieuze design awards. Hoe ontwerpt PF Concept haar producten en welke rol speelt 3D-printen hierbij? Industrieel ontwerper, Marijn Molenaar, vertelt.

Gigantisch assortiment

nextstep3d-ref_case-pfconcept-1
Het is vrijdagmiddag als we een bezoek brengen aan het hoofdkantoor van PF Concept in Roelofarendsveen. De sfeer is er gemoedelijk, al is dat volgens Molenaar op de ontwerpafdeling meestal zo. Want ‘het creatieve proces laat zich niet dwingen’. Om bij zijn werkplek te komen, doorkruisen we eerst de showroom van het bedrijf. Glazen vitrines tonen een greep uit het gigantische assortiment: pennensets, (sport)tassen, kleding, keukengerei, zonnebrillen, sleutelhangers, usb-sticks en nog veel en veel meer.

3D-werkmodel

Vanachter zijn bureau ontwerpt Marijn Molenaar samen met zijn collega Raluca Vescan steeds weer nieuwe producten of varianten op bestaande producten. “Het proces begint altijd met een schets”, illustreert Molenaar zijn werk aan de hand van een voorbeeld. Hij toont een sleutelhanger met een waterproof container van het eigen prijswinnende merk Marksman. “Deze sleutelhanger bijvoorbeeld, heeft een kokertje waarin je kleine bezittingen, veilig en droog kunt opbergen. Het ontwerp past in de huidige outdoor-trend en de behoefte aan functionaliteit. Van het oorspronkelijke idee maak ik eerst een schets. Daarna volgt een (2D)werktekening waarvan we vervolgens een 3D-werkmodel maken. Aan de hand van dit 3D-model kunnen we het ontwerp pas echt goed beoordelen. Hoe groot moet het zijn, hoe ligt het in de hand en hoe gebruiksvriendelijk is het?” Een handsample, zoals het werkmodel in jargon heet, speelt ook een cruciale rol bij het productieproces. Molenaar: “Veel van onze producten worden gemaakt in China en daar begrijpen ze niet altijd onze werktekeningen en instructies. Door een 3D-model mee te sturen, voorkomen we een hoop misverstanden.”

Vlottere testfase

Tot eind volgend jaar besteedde PF Concept haar 3D-werkmodellen nog uit aan externe 3D-printing services. “Inmiddels maken we de meeste zelf met onze eigen 3D-printer” vertelt Molenaar. “Dat kan soms een hoop tijd en geld schelen. Wat ik vandaag ontwerp, kan ik in principe morgen al in mijn handen hebben.” Zo snel gaat het in de praktijk vaak niet, omdat het ontwerpproces iets ingewikkelder ligt. Maar als Molenaar eenmaal de printopdracht geeft, kan hij binnen een paar uur al over het werkmodel beschikken. “En, het uitgebreid testen zoals bij deze karaf met koelstick”, vult hij aan. In zijn hand houdt hij een dop met schroefdraad en stick die eraan geschroefd kan worden. Molenaar: “Kijk, deze koelstick vul je met water en leg je vervolgens in de vriezer. Eenmaal bevroren, schroef je hem vast aan de dop van de karaf en koelt deze de drank zonder dat er water in komt. Typisch een ontwerp dat we eerst uitgebreid moeten testen voordat we overgaan tot productie. Met onze 3D-printer verliep de testfase een stuk vlotter.”

Meer aandacht voor 3D-printen

En ook bij de presentatie van producten, speelt de 3D-printer een belangrijke rol. De ontwerpstudio van PF Concept ontwerpt hoofdzakelijk items voor haar eigen merken Elevate en Marksman. Nieuwe ontwerpen worden altijd eerst intern gepresenteerd. Molenaar: “Meestal ontwerp ik meerdere varianten van een product. Met behulp van de 3D-printer kan ik deze nu ook eenvoudig allemaal presenteren.” Hij verwacht veel van 3D-printen op zijn vakgebied. “Het is denkbaar dat we op termijn met behulp van 3D-printtechnieken ook compleet gepersonaliseerde eindproducten kunnen printen. Er gaat nog wel wat tijd overheen voordat dit echt rendabel zal zijn, maar het ligt zeker in de lijn der verwachting.”

Servicecontract van NextStep3D

PF Concept kocht haar 3D-printer bij NextStep3D. Volgens Molenaar een voor de hand liggende keuze. “In onze organisatie ben ik degene die het meest van de techniek weet. Maar als ik er een keer niet ben, moeten mijn collega’s wel ergens terecht kunnen met hun vragen. Als een van de weinige in de 3D-printingbranche, biedt Nextstep3D servicecontracten aan. En ze geven advies, houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en reageren altijd snel. Precies wat we nodig hebben.”

Over PF Concept

PF Concept is de toonaangevende multi specialist promotionele producten leverancier op de Europese markt. PF Concept combineert de breedste productmix in de industrie met een aantal pan-Europese diensten die een unieke waarde aan distributeurs bieden. PF Concept is de vooraanstaande one-stop-shopping-oplossing voor 9.200 promotionele producten distributeurs in meer dan 80 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Roelofarendsveen en werkt vanuit 13 verkooppunten in heel Europa.

PDF
REFERENCE CASE
nextstep3d-ref_case-pfconcept-logo